Hizan Karakovan Balı

Bitlis Hizan Karakovan Balı

Bitlis Hizan Karakovan Balı Türkiye’ de karakovan balının üretildiği ender yörelerden biridir.

Bal, bitki özleri veya canlı salınım yapan kısımları ile canlı bitki yüzeylerinin üzerinde beslenen bazı böcek türlerinin salgılarının, çeşitli bal arılarının toplamasıyla, arıda bulunan birtakım maddelerin karışımı sonucunda, dehidre edilen, olgunlaşma süreci için peteklere salınan doğal ve tatlı aromaya sahip bir maddedir. Arıların tercih ettiği bitki kaynağına göre bal türü ikiye ayrılmaktadır. Bunlar çiçek balı ve salgı balı olmak üzere ikiye ayrılır. Balın meydana geldiği bitki kaynağına göre farklı kimyasal süreçler geçirmektedir. Buna bağlı olarak bal türlerinin içeriği farklılık göstermektedir. Karakovan balı petek oluşum sürecinin farklılık göstermesiyle diğer bal türlerinden tamamıyla ayrılmaktadır.

Bal türlerinden biri olan Karakovan balı, herhangi bir petek eklenmeden, sadece işçi arılar aracılığıyla örülen peteklerde meydana gelen ballara özel isimdir. Hazır Petek kullanılmadan, tamamıyla arıların kendi çabaları sonucunda oluşturduğu petek ballar, karakovan petek balı olarak bal türlerinin arasında yer almaktadır. Karakovan ismini verilme nedeni ise, arıların bal üretimi esnasında kovanlarının tamamen karanlık olmasından dolayı bu ismi almaktadır. Bitlis Hizan Karakovan Balı, Bitlis yöresinde 1925’ ten bu yana bal sektöründe hizmet veren Tulliana markası tarafından müşterilerine kaliteli ve güvenilir bal üretimi temin etmektedir. Bu makalemizde karakovan balı hakkında merak edilen sorulara bilgi vermek amaçlanmaktadır.

Bitlis Hizan Karakovan Balı Nedir?

Bal türleri arasında farklılık gösteren petek oluşum özelliğiyle diğer kovanlardan çok daha farklı olmaktadır. Bilinen kovan yapımlarında, ıhlamur ağaçları, kestane, gürgen, kavak yardımıyla günümüzde geleneksel kovanların kullanımına devam edilmektedir.

Bitlis Karakovan Balı kaliteli ve tescillenmiş bal özelliği ile Tulliana markası bünyesinde üretimine  devam etmektedir. Karakovan balı ile meşhur bu yörede, geleneksel bal üretiminden farklı bal üretimi yapılmaktadır: Karakovan balı kovanı ise gerekli koşulların ve faktörlerin belli süreçler içerisinden dikkatli bir şekilde geçmesi gerekmektedir. Sürecin önemli bir şekilde ilerlemesi dikkat edilmesi gereken hususlardan biri olmaktadır. Buna göre şu adımlar takip edilmelidir;

  • Kovan seçimi
  • Balın meydana geliş süreçleri
  • Coğrafi ve iklimsel koşullar
  • Bitkilerin flora zenginliği
  • Üretim merkezinin yakınlarında tarımsal faaliyet olmaması

Bitlis Hizan Karakovan Balı Hakiki Midir?

Günümüzde üretilen karakovan balının hakiki oluşunu nitel gözlem koşullarıyla anlamak pek mümkün olmamaktadır. Bu sebeple, çeşitli sertifikalı kurumlar tarafından denetlenmiş ve bu süreçleri başarıyla tamamlamış, herhangi kimyasal katkı içermeyen, yapay madde katkısı taşımayan ballar, doğal, sağlıklı ve lezzetli olmaktadır. Bal seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de satın alınan firmaların sağlık sertifikalarına ve üretim izinlerine sahip olması da önem taşımaktadır.

Tulliana bal firması tüm denetim süreçlerinden başarıyla geçmiş bal üretimi ile geçmişten günümüze kaliteli ve güvenli hizmet vermeye devam etmektedir. Bu ballar genellikle yörenin yüksek yayla kesimlerinde üretilmektedir.

Rakımı yüksek olan bu bölgeler bitki çeşitliliği bakımından zengin olmaktadır. Bu sebeple Bitlis Hizan Karakovan Balı Hakiki olanı bu bölgelerde diğer ballara göre daha kaliteli olmaktadır. Farklı bitki çeşitlerinden elde edilen bal, işçi arıların özel karakovanlarında kendine has petek özelliği ile zengin mineraller içermektedir. Bu özelliği ile hakiki olma tesciline sahip Bitlis balı ülkenin bir çok farklı noktasına bal satış hizmeti vermekte ve çok tercih edilen baş türü olmaktadır.

Bitlis Hizan Karakovan Balı Özellikleri Nelerdir?

Karakovan balı üretim aşamaları zorlu süreçlerden geçmektedir. Üretim aşamalarından ilki kovanların hazırlanmasıdır. Kovanların iki türlü hazırlık süreci olmaktadır. Gürgen ağacının örülmesi ile sepet şekli verilmesi veya ıhlamur ve kestane ağaçlarının kütükleri oyularak da kovan hazırlanmaktadır. Silindir şekli verilerek hazırlanan kovanların arka kısmı açık veya kapalı olacak şekilde bırakılır. Bal arılarının kovana geçebilmesi için açık bir kapak bulunur. Daha sonra kovan içerisinin sürekli karanlık olmasını sağlamak önem arz etmektedir. Karanlık olması sebebi ile karakovan ismini alan bu bal türü, insan eli değmeden tamamen işçi arılar tarafından ışıksız ortamda yapılmaktadır. Kovanlarda mum kullanılmadan, arılar tarafından organik petekler oluşmaktadır.

Bitlis yöresinde bu tür bal üretimi oldukça yaygın olmaktadır. Hizan ilçesinde özellikle ender bal türlerinden biri olan Bitlis Hizan Karakovan Balının Özellikleri saymakla bitmez. Bitlis yöresinde bal üretimi yapan Türkiye’nin ödüllü en iyi karakovan balını tüketiciyle buluşturan Tulliana, hakiki bal üretimiyle çeşitli ödüllere sahiptir.

  • 2017 yılında TULLİANA BİTLİS BALI olarak  si düzenlenen “APİMONDİA DÜNYA ARICILIK KONGRESİ” yarışmasında üretmiş oldukları  Organik Seri Polyflora (çok çiçekli) Karakovan balı ve Organik Seri Polyflora (çok çiçekli) Ham Süzme Yayla balı DÜNYA KALİTE ÖDÜLÜ ile taçlandırılmıştır.
  • 2020 yılında TULLİANA BİTLİS BALI olarak katıldıkları 9.su düzenlenen “APICENTER İSTANBUL ARICILIK VE ARI ÜRÜNLERİ FESTİVALİ”yarışmasında ürettikleri (Natürel Seri) Polyflora (çok çiçekli) Ham Süzme Yayla balı TÜRKİYE 1.liği ile taçlandırılmıştır.

Bitlis Hizan Karakovan Balı Faydaları Nelerdir?

Bitlis’in Hizan ilçesinin yüksek rakımlı yaylarında, bitki zenginliği yüksek alanlarda üretilen Karakovan balı yöre halkı tarafından ilaçlık bak olarak da tanımlanmaktadır. Bitlis Hizan Karakovan Balı Faydalarını sıralamak için Tulliana bal firmasından edindiğimiz bilgilere göre şöyle sıralayabiliriz;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antiseptik özelliği ile mikrobu yok edici güce sahiptir.
  • Antioksidan içeren yapısıyla kalp damar sistemlerini korur.
  • Boğaz enfeksiyonları ile savaştığı kanıtlanmıştır.
  • Cilt ve saç sağlığına katkı sağlar.
  • Ülser ve benzeri mide hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Metabolizmayı güçlendirir. Tokluk hissi ile zayıflamaya yardımcı olur.
  • Damarsal hastalıklara iyi gelir.
  • Kansızlık, Sedef, astım, prostat gibi hastalıklara iyi geldiği kanıtlanmıştır.
  • İştah açıcı özelliği vardır, vücuda zindelik ve enerji verir.
  • Kolestrol düşürmeye yardımcı olmaktadır.

Yukarıda sıralandığı üzere pek çok alanda şifa kaynağı olan karakovan balı faydaları sağlık açısından önemli bir yer tutmaktadır. Eski çağlardan beri hekimler tarafından ilaç yapımında kullanılan karakovan balı, günümüzde ilaçlık bal olarak da tercih edilmektedir. Tulliana bal firması bu anlamda, özenle hazırlanmış kovanlarda, meşakkatli süreçlere önem vererek, hakiki ve besin değeri yüksek karakovan bal çeşitlerini tüketicilere güvenilir hizmet ile sağlamaktadır.

Bitlis Hizan Karakovan Balı Farkları Nelerdir?

Karakovan bal üretim sürecinde, ışıksız bir ortam sağlanır ve süreç bitimine kadar kovan açılmaz. Bu bal türünde petek balları diğer peteklere göre daha yumuşak olmaktadır. Yüksek rakımlı bölgelerde üretim gerçekleşir ve silindir kovanlar veya çerçeveler aracılığıyla yapılır. Normal peteklerde balda kare veya dikdörtgen çerçevelerde bulunur. Bitlis Hizan Karakovan Balı Farkları ise organik bal petekleriyle üretim yapılmasıdır. Bal arıları peteklerini diğer peteklerin aksine kendisi hazırlamaktadır.  Karakovan bal üretiminin Bitlis yöresinde öncüsü olan Tulliana bal firması geleneksel ve doğal yöntemler ile kaliteli bal çeşitlerini tüketicilerin beğenisine sunmaktadır. Bu anlamda Tulliana Apimondia Arıcılık Kongresi’nde Karakovan balı kategorisinde 120 ülke ve 600 yarışmacının katılım sağladığı yarışmadan dünya üçüncüsü olmuş ve kalitesini tüm dünyaya kanıtlamıştır. Güvenilir hizmet kalitesi ve doğal, el değmemiş ürünleri ile geçmişten günümüze geleneksel bal üretiminin öncüsü olarak, siz değerli tüketicilere hizmet vermektedir.