bitlis hizan hakiki karakovan balı - Tulliana Bitlis Balı

Bitlis Karakovan Balı

Bitlis Karakovan Balı

Bal bitki çiçeklerinde bulunan nektarların ya da bazı bitkilerin canlı kısımlarının yardımıyla bazı böcek türlerinin salgıladığı maddelerin, bal arılarının toplaması sonucunda vücutlarında kimyasal işlemden geçerek peteklerde depolanması ve olgunlaşması sonucunda meydana gelen tatlı ve besin değeri yüksek bir gıda ürünüdür. Balın rengi, beyazdan koyu kahveye doğru değişkenlik göstermektedir. Fruktoz ve glikoz olmak üzere çeşitli şeker türleri içermektedir. Tadı ve aroması toplanılan bitki türüne ve yöresine göre değişkenlik göstermektedir. Herhangi bir işlem görmeyen, yapaylık içermeyen bal çeşitleri kalitesi ve hakiki sayılmaktadır. Bal çeşitleri çiçek balı ve salgı balı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bal çeşitlerinden biri de karakovan balıdır. Karakovan balı, peteklerin gelişim sürecinin farklılık göstermesiyle diğer bal türlerinden ayrılmaktadır. Bitlis Karakovan Balı Türkiye’de Karakovan balının geliştirildiği yörelerden biri olmaktadır.

Bal dünyasının besin değeri en yüksek türlerinden biri olan Karakovan balı, yapay petek kullanılmadan, işçi arıların kendi çabalarıyla örülen peteklerde üretilen ballara verilen isimdir. Hazır peteklere ihtiyaç duyulmadan, sadece arıların yardımıyla oluşturulan petek ballar, karakovan petek balı olarak bal dünyasındaki yerini almaktadır. Karakovan isminin kullanılmasının sebebi ise, arıların bal üretim esnasında ışıksız ve karanlık ortamda bulunmasından kaynaklanmaktadır. Bitlis Karakovan Balı, 1925 tarihinden bugüne kadar bal sektöründe hizmet veren Tulliana markası, geçmişten gelen doğal ve kaliteli bal üretiminin sürdürülmesine imkan sağlamaktadır. Bu makalede karakovan balının özellikleri ve faydaları hakkında bilgi vermek ve yetiştiği yöre hakkında detaylı anlatım sağlamak amaçlanmaktadır.

Bitlis Karakovan Balı Nedir?

Karakovan balı, kütüklerden oluşan kovanlar içerisinde, arıların sadece doğal yollardan ürettikleri ve arılara dışarıdan beslenme müdahalesinde bulunmadan oluşan bir bal türü olmaktadır. Karakovan balı üretimi meşakkatli ve emek sarf edilmesi gereken bir üretim süreci içermektedir. Kovanlar hazırlanırken kullanılan iki yöntem bulunmaktadır. İlk seçenek olarak gürgen, kavak gibi ağaç dallarından silindir şeklinde sepet örülmesi veya kestane ve ıhlamur ağaçlarından kütük elde etmek suretiyle silindir oluşturulmasıdır. Her kovanda arıların giriş ve çıkışını sağlayan bir kapak bulunması zorunludur. Bu süreçte kovanlar ışıksız ve karanlık ortamlara sahip olmalıdır. Karakovan balı ışıksız ve insan müdahalesi olmadan üretildiği için hakiki bal olarak adlandırılmaktadır. Hazırlanan kovanlar içerisinde oğul eklenerek arıların kendi peteklerini doğal bir şekilde oluşturması beklenir. Her kovandan ortalama 10-15 kg arasında bal elde edilmektedir. Bitlis Karakovan Balı doğal ve besin değeri yüksek üretime sahip, tescillenmiş bal markası olarak geçmişten günümüze hizmet veren Tulliana bal üretim markası olarak, yörede ülkenin dört bir yanına bal tedarik etmektedir. Karakovan bal üretim süreçlerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar ise şunlardır;

  • Kovan türü seçimi
  • Balın üretiliş süreci
  • Bitki coğrafyası ve meteorolojik koşullar
  • Bitkilerin flora madde zenginliği
  • Bal üretim ortamının yakınlarında tarım arazisi bulunmamasıdır.

Bitlis Karakovan Balı Hakiki Midir?

Günümüz şartlarında üretilmekte olan balların hakiki oluşunu gözlem yoluyla tescillemek pek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle, özellikle sertifika yetkisine sahip kurumlar tarafından denetimde olan ve üretim süreçlerini koşullara uygun sağlayan, herhangi bir katkı maddesine veya kimyasala maruz kalmamış ballar hakiki özelliğe sahip ve besin değeri yüksek olmaktadır. Bal satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ise, balın tedarik edildiği firmaların üretim sertifikası onaylı olmasıdır. Tulliana bal markası günümüzde denetim süreçlerini başarıyla tamamlamış, geçmişten gelen bu geleneksel lezzeti günümüze taşıyarak kaliteli ve güvenilir hizmet veren bal firmalarından biri olmaktadır. Karakovan balı Bitlis yöresinin yüksek yayla kesimlerinde, bitki florasının zengin ve çeşitli olduğu alanlarda elde edilmektedir. Bu nedenle Bitlis Karakovan Balı Hakiki Midir sorusuna cevap olarak; bu coğrafyada elde edilen balların diğer bal türlerine nazaran besin değeri yüksek ve kaliteli oldukları kanıtlanmıştır. Zengin bitki türlerinin özünden üretilen bal, arıların doğal yollar ile oluşturdukları peteklerde oluşturdukları özel bir bal olma özelliğine sahiptir. Bitlis karakovan balı bu sebeple hakiki olduğu tescillenen ve ülkenin birçok noktasına bal satışı gerçekleştiren ve en çok tercih edilen yöre ballarından biri olmaktadır.

Bitlis Karakovan Balı Özellikleri Nelerdir?

Karakovan balı zorlu üretim süreçlerinin sonucunda oluşmaktadır. Üretim aşamalarını sıralayacak olursak; iki farklı yöntem ile kovan seçimi yapılmaktadır. Gürgen ve kavak ağaç dallarının silindir şeklinde örülmesi veya kestane ve ıhlamur gibi ağaçlarım kütüklerinin oyulması ile kovanlar hazırlanmaktadır. Silindir şeklinde örülen kovanların arka kısmı açık ve kapalı olacak şekilde bırakılmaktadır. Ardından kovanın ışıksız olması sağlanarak, ışıksız bir ortam yaratılır. Karanlık ortamda üretilmesi nedeniyle karakovan adını alan bu bal çeşidi, dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan arılar tarafından ışıksız ortamda meydana gelen bal olmaktadır. Kovanlara herhangi bir mum yerleştirilmeden, arıların doğal petek oluşturması söz konusudur. Bitlis yöresinde yüksek rakımlı bölgelerde bitki florasının zenginliğinden dolayı arıcılık oldukça yaygın olmaktadır. Bitlis Karakovan Balı Özellikleri bu nedenle birçok özelliğe sahiptir. Bitlis bölgesinde bal üretimine öncülük eden, Türkiye’nin ödüllü ve tescillenmiş bal markası olan Tulliana, doğal ve hakiki Karakovan balı üretimiyle farkını ortaya koymaktadır.

  • 2017 yılında TULLİANA BİTLİS BALI olarak 45.si düzenlenen “APİMONDİA DÜNYA ARICILIK KONGRESİ” yarışmasında üretmiş oldukları Organik Seri Polyflora( çok çiçekli) Karakovan Balı ve Organik Seri Polyflora (çok çiçekli) Ham Süzme Yayla balı DÜNYA KALİTE ÖDÜLÜ ile taçlandırılmıştır.
  • 2020 yılında TULLİANA BİTLİS BALI olarak katıldıkları 9.su düzenlenen “APICENTER İSTANBUL ARICILIK VE ARI ÜRÜNLERİ FESTİVALİ “yarışmasında ürettikleri (Naturel Seri) Polyflora ( çok çiçekli) Ham Süzme Yayla balı TÜRKİYE 1.liği ile taçlandırılmıştır.

Karakovan ballarımızı ve diğer ürünlerimizi incelemek için https://tullianabitlisbal.com.tr/urun-kategorisi/tum-urunlerimiz/ linke tıklayabilirsiniz.

Bitlis Karakovan Balı Faydaları Nelerdir?

Bitlis ilinde yüksek rakıma sahip yayla bölgelerinde, bitki florası zengin alanlarda üretilen Karakovan balı yöre insanı tarafından ilaçlık bal olarak da tabir edilmektedir. Bitlis Karakovan Balı Faydaları hakkında Tulliana bal markasından edindiğimiz bilgiler ile sayabileceğimiz birçok faydası bulunmaktadır;

  • Kolesterolü düşürür, kalp kaslarının güçlenmesini sağlar.
  • Cilt ve saç sağlığını koruyarak sağlıklı kalmasını yardımcı olmaktadır.
  • Kansızlığa iyi gelmektedir.
  • İştah açıcı özelliğe sahiptir.
  • Vücut İçin gerekli enerjiyi ve zindeliği sağlar.
  • Damar hastalıkları riskini azaltmaktadır.
  • Ülser, gastrit gibi mide hastalıklarını iyileştirmektedir.
  • Boğaz enfeksiyonlarına iyi geldiği kanıtlanmıştır.
  • Metabolizmayı çalıştırır, tok tutarak zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
  • Antioksidan içermektedir.
  • Antiseptik özelliği ile mikroplarla savaşır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Yüksek besin değeri ile gerekli vitamin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Özellikleri saymakla bitmeyen karakovan balı faydaları sağlığa önemli bir katkıda bulunmaktadır. Geçmişten günümüze tarihte ilaç olarak hekimler tarafından kullanılan karakovan balı, halk arasından ilaçlık bal olarak da bilinmektedir. Tulliana markası yörede öncü bal üretimini, zahmetli süreçler içerisinde, doğal yöntemlerle sürdürerek bal severlere kaliteli ve güvenilir hizmet sunmaya devam etmektedir.

Bitlis Karakovan Balı Farkları Nelerdir?

Karakovan balı üretim aşamasında arıların doğal peteklerini oluşturduğu, ışıksız ortama sahip kovanlara içerisinde ürettiği bal türlüdür. Diğer bal çeşitlerine göre yumuşak olma özelliğine sahiptir. Bitlis Karakovan Balı bu anlamda diğerlerinden ayrışmaktadır. Tulliana bal markası doğal ve hakiki Karakovan balı üretiminin dünya ödülüne sahip kaliteli ve güvenilir balın tek adresi olarak bilinmektedir.

 

Hizan Karakovan Balı

Bitlis Hizan Karakovan Balı

Bitlis Hizan Karakovan Balı Türkiye’ de karakovan balının üretildiği ender yörelerden biridir.

Bal, bitki özleri veya canlı salınım yapan kısımları ile canlı bitki yüzeylerinin üzerinde beslenen bazı böcek türlerinin salgılarının, çeşitli bal arılarının toplamasıyla, arıda bulunan birtakım maddelerin karışımı sonucunda, dehidre edilen, olgunlaşma süreci için peteklere salınan doğal ve tatlı aromaya sahip bir maddedir. Arıların tercih ettiği bitki kaynağına göre bal türü ikiye ayrılmaktadır. Bunlar çiçek balı ve salgı balı olmak üzere ikiye ayrılır. Balın meydana geldiği bitki kaynağına göre farklı kimyasal süreçler geçirmektedir. Buna bağlı olarak bal türlerinin içeriği farklılık göstermektedir. Karakovan balı petek oluşum sürecinin farklılık göstermesiyle diğer bal türlerinden tamamıyla ayrılmaktadır.

Bal türlerinden biri olan Karakovan balı, herhangi bir petek eklenmeden, sadece işçi arılar aracılığıyla örülen peteklerde meydana gelen ballara özel isimdir. Hazır Petek kullanılmadan, tamamıyla arıların kendi çabaları sonucunda oluşturduğu petek ballar, karakovan petek balı olarak bal türlerinin arasında yer almaktadır. Karakovan ismini verilme nedeni ise, arıların bal üretimi esnasında kovanlarının tamamen karanlık olmasından dolayı bu ismi almaktadır. Bitlis Hizan Karakovan Balı, Bitlis yöresinde 1925’ ten bu yana bal sektöründe hizmet veren Tulliana markası tarafından müşterilerine kaliteli ve güvenilir bal üretimi temin etmektedir. Bu makalemizde karakovan balı hakkında merak edilen sorulara bilgi vermek amaçlanmaktadır.

Bitlis Hizan Karakovan Balı Nedir?

Bal türleri arasında farklılık gösteren petek oluşum özelliğiyle diğer kovanlardan çok daha farklı olmaktadır. Bilinen kovan yapımlarında, ıhlamur ağaçları, kestane, gürgen, kavak yardımıyla günümüzde geleneksel kovanların kullanımına devam edilmektedir.

Bitlis Karakovan Balı kaliteli ve tescillenmiş bal özelliği ile Tulliana markası bünyesinde üretimine  devam etmektedir. Karakovan balı ile meşhur bu yörede, geleneksel bal üretiminden farklı bal üretimi yapılmaktadır: Karakovan balı kovanı ise gerekli koşulların ve faktörlerin belli süreçler içerisinden dikkatli bir şekilde geçmesi gerekmektedir. Sürecin önemli bir şekilde ilerlemesi dikkat edilmesi gereken hususlardan biri olmaktadır. Buna göre şu adımlar takip edilmelidir;

  • Kovan seçimi
  • Balın meydana geliş süreçleri
  • Coğrafi ve iklimsel koşullar
  • Bitkilerin flora zenginliği
  • Üretim merkezinin yakınlarında tarımsal faaliyet olmaması

Bitlis Hizan Karakovan Balı Hakiki Midir?

Günümüzde üretilen karakovan balının hakiki oluşunu nitel gözlem koşullarıyla anlamak pek mümkün olmamaktadır. Bu sebeple, çeşitli sertifikalı kurumlar tarafından denetlenmiş ve bu süreçleri başarıyla tamamlamış, herhangi kimyasal katkı içermeyen, yapay madde katkısı taşımayan ballar, doğal, sağlıklı ve lezzetli olmaktadır. Bal seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de satın alınan firmaların sağlık sertifikalarına ve üretim izinlerine sahip olması da önem taşımaktadır.

Tulliana bal firması tüm denetim süreçlerinden başarıyla geçmiş bal üretimi ile geçmişten günümüze kaliteli ve güvenli hizmet vermeye devam etmektedir. Bu ballar genellikle yörenin yüksek yayla kesimlerinde üretilmektedir.

Rakımı yüksek olan bu bölgeler bitki çeşitliliği bakımından zengin olmaktadır. Bu sebeple Bitlis Hizan Karakovan Balı Hakiki olanı bu bölgelerde diğer ballara göre daha kaliteli olmaktadır. Farklı bitki çeşitlerinden elde edilen bal, işçi arıların özel karakovanlarında kendine has petek özelliği ile zengin mineraller içermektedir. Bu özelliği ile hakiki olma tesciline sahip Bitlis balı ülkenin bir çok farklı noktasına bal satış hizmeti vermekte ve çok tercih edilen baş türü olmaktadır.

Bitlis Hizan Karakovan Balı Özellikleri Nelerdir?

Karakovan balı üretim aşamaları zorlu süreçlerden geçmektedir. Üretim aşamalarından ilki kovanların hazırlanmasıdır. Kovanların iki türlü hazırlık süreci olmaktadır. Gürgen ağacının örülmesi ile sepet şekli verilmesi veya ıhlamur ve kestane ağaçlarının kütükleri oyularak da kovan hazırlanmaktadır. Silindir şekli verilerek hazırlanan kovanların arka kısmı açık veya kapalı olacak şekilde bırakılır. Bal arılarının kovana geçebilmesi için açık bir kapak bulunur. Daha sonra kovan içerisinin sürekli karanlık olmasını sağlamak önem arz etmektedir. Karanlık olması sebebi ile karakovan ismini alan bu bal türü, insan eli değmeden tamamen işçi arılar tarafından ışıksız ortamda yapılmaktadır. Kovanlarda mum kullanılmadan, arılar tarafından organik petekler oluşmaktadır.

Bitlis yöresinde bu tür bal üretimi oldukça yaygın olmaktadır. Hizan ilçesinde özellikle ender bal türlerinden biri olan Bitlis Hizan Karakovan Balının Özellikleri saymakla bitmez. Bitlis yöresinde bal üretimi yapan Türkiye’nin ödüllü en iyi karakovan balını tüketiciyle buluşturan Tulliana, hakiki bal üretimiyle çeşitli ödüllere sahiptir.

  • 2017 yılında TULLİANA BİTLİS BALI olarak  si düzenlenen “APİMONDİA DÜNYA ARICILIK KONGRESİ” yarışmasında üretmiş oldukları  Organik Seri Polyflora (çok çiçekli) Karakovan balı ve Organik Seri Polyflora (çok çiçekli) Ham Süzme Yayla balı DÜNYA KALİTE ÖDÜLÜ ile taçlandırılmıştır.
  • 2020 yılında TULLİANA BİTLİS BALI olarak katıldıkları 9.su düzenlenen “APICENTER İSTANBUL ARICILIK VE ARI ÜRÜNLERİ FESTİVALİ”yarışmasında ürettikleri (Natürel Seri) Polyflora (çok çiçekli) Ham Süzme Yayla balı TÜRKİYE 1.liği ile taçlandırılmıştır.

Bitlis Hizan Karakovan Balı Faydaları Nelerdir?

Bitlis’in Hizan ilçesinin yüksek rakımlı yaylarında, bitki zenginliği yüksek alanlarda üretilen Karakovan balı yöre halkı tarafından ilaçlık bak olarak da tanımlanmaktadır. Bitlis Hizan Karakovan Balı Faydalarını sıralamak için Tulliana bal firmasından edindiğimiz bilgilere göre şöyle sıralayabiliriz;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antiseptik özelliği ile mikrobu yok edici güce sahiptir.
  • Antioksidan içeren yapısıyla kalp damar sistemlerini korur.
  • Boğaz enfeksiyonları ile savaştığı kanıtlanmıştır.
  • Cilt ve saç sağlığına katkı sağlar.
  • Ülser ve benzeri mide hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Metabolizmayı güçlendirir. Tokluk hissi ile zayıflamaya yardımcı olur.
  • Damarsal hastalıklara iyi gelir.
  • Kansızlık, Sedef, astım, prostat gibi hastalıklara iyi geldiği kanıtlanmıştır.
  • İştah açıcı özelliği vardır, vücuda zindelik ve enerji verir.
  • Kolestrol düşürmeye yardımcı olmaktadır.

Yukarıda sıralandığı üzere pek çok alanda şifa kaynağı olan karakovan balı faydaları sağlık açısından önemli bir yer tutmaktadır. Eski çağlardan beri hekimler tarafından ilaç yapımında kullanılan karakovan balı, günümüzde ilaçlık bal olarak da tercih edilmektedir. Tulliana bal firması bu anlamda, özenle hazırlanmış kovanlarda, meşakkatli süreçlere önem vererek, hakiki ve besin değeri yüksek karakovan bal çeşitlerini tüketicilere güvenilir hizmet ile sağlamaktadır.

Bitlis Hizan Karakovan Balı Farkları Nelerdir?

Karakovan bal üretim sürecinde, ışıksız bir ortam sağlanır ve süreç bitimine kadar kovan açılmaz. Bu bal türünde petek balları diğer peteklere göre daha yumuşak olmaktadır. Yüksek rakımlı bölgelerde üretim gerçekleşir ve silindir kovanlar veya çerçeveler aracılığıyla yapılır. Normal peteklerde balda kare veya dikdörtgen çerçevelerde bulunur. Bitlis Hizan Karakovan Balı Farkları ise organik bal petekleriyle üretim yapılmasıdır. Bal arıları peteklerini diğer peteklerin aksine kendisi hazırlamaktadır.  Karakovan bal üretiminin Bitlis yöresinde öncüsü olan Tulliana bal firması geleneksel ve doğal yöntemler ile kaliteli bal çeşitlerini tüketicilerin beğenisine sunmaktadır. Bu anlamda Tulliana Apimondia Arıcılık Kongresi’nde Karakovan balı kategorisinde 120 ülke ve 600 yarışmacının katılım sağladığı yarışmadan dünya üçüncüsü olmuş ve kalitesini tüm dünyaya kanıtlamıştır. Güvenilir hizmet kalitesi ve doğal, el değmemiş ürünleri ile geçmişten günümüze geleneksel bal üretiminin öncüsü olarak, siz değerli tüketicilere hizmet vermektedir.

Kampanya & Haberler

Ürünlerimiz ve yapacağımız kampanyalarımız hakkında anında bilgi sahibi olmak için e-bültenimize abone olun.

Babadan oğula geçen bir mesleği büyük bir onurla devam ettirmekteyiz. 1930’larda Nevzat ERSAN ile başlayan balcılık mesleğini Nevzat ERSAN’ın bizlere aktardığı tecrübe, iş ahlakı ve dürüstlük ilkeleriyle, gelişen teknolojiyi de takip ederek sürdürmekteyiz.

Ürün Kategorilerimiz
İletişim

Hüsrev Paşa Mh. 1238 Sk. C Blok No:69 Merkez/Bitlis

iletisim@tullianabitlisbal.com.tr

Copyright © 2021 Tulliana. Tüm hakları Saklıdır. Tasarım BWT

X
Add to cart