bal şerbeti - Tulliana Bitlis Balı

Balla Yapılan Şekersiz Kalorisiz Tatlılar

Sofralarımızın yüzyıllardır vazgeçilmezi olan, kültürümüzde ve mutfağımızda da büyük yer kaplayan her açıdan zengin besin içerikleri ile sağlığımızı koruyan balı kullanarak yapabileceğiniz tatlı tariflerini sizlerle paylaşmak istedik. Böylelikle rafine şeker tüketimini azaltıp zararlı etkilerinden de korunurken balın enfes tadını pastalarınızda, kurabiyelerinizde, keklerinizde kullanabilirsiniz. Şimdi balla yapılan kalorisiz tatlı tariflerimize geçebiliriz.

1) Ballı Tiramisu

  • Porsiyon: 6-8Kişilik
  • Hazırlama süresi: 45 Dakika
  • Bekleme süresi: 5-6 Saat

balli-kalorisiz-tiramisu

Gereken eşyalar:

  • Orta veya Küçük Boy Tencere
  • Çırpıcı
  • Borcam

Malzemeler:

  • Bal
  • Kedi Dili Bisküvi veya Etimek
  • Labne Peyniri (100-150 Gram)
  • Vanilya (1 paket) (İsteğe Bağlı)
  • Süt (500 gram)
  • Tam Buğday Unu (1 Çay Bardağı)
  • Türk Kahvesi (1- 2 tatlı kaşığı)
  • Toz Kakao
  • Muz (İsteğe Bağlı)

Yapılışı:

Öncelikle 2.5 su bardağı yani yarım litre sütümüzü altını tam açtığımız ocağın üstündeki tencereye boşaltıyoruz. Üzerine 1 çay bardağı tam buğday ununu koyuyoruz isterseniz normal un veya glütensiz un da tercih edebilirsiniz burada.

Bu karışımı bir çırpıcı yardımı ile karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıp 10 saniye fokurdamasını bekleyip altını tamamen kapatıyoruz.

Ardından güzelce mikserden geçiriyoruz. 5 dakika ılımasını bekledikten sonra 3 yemek kaşığı balı ve yine 2 yemek kaşığı yaklaşık olarak 100-150 gram labneyi kremamızın içine ekliyoruz. İsteğe bağlı bu kısımda orta boy bir muzu veya 1 paket vanilyayı da krema içine ekleyebilirsiniz. Tekrardan mikserle kremamızı iyice karıştırıyoruz.

Bu sırada başka bir tabağın içinde 1 bardak sıcak su ile yine sizin damak zevkinize bağlı olarak 1-2 tatlı kaşığı granül kahve veya Türk kahvesi ile 1 kaşık balı karıştırıyoruz.

Tiramisuyu koyacağımız borcamı ayarladıktan sonra hazır kek kalıbı, kedi dili veya etimeklerimizi alıp yukarıda hazırladığımız kahve karışımına iyice bandırıp borcama sırayla diziyoruz.

Kremamızın yarısını bu ilk sıranın üstüne döküp eşit bir şekilde dağıtıyoruz.

Borcamınızın derinliğine göre bu işlemi üst katlara uygulayın. Sonrasında soğuması için buzdolabına koyun.

İyice soğuduktan sonra üstüne bolca kakao serpin, ballı tiramisumuz hazır. Afiyet olsun!

2) Ballı Güllaç

  • Porsiyon: 6-8Kişilik
  • Hazırlama süresi: 20 dakika
  • Bekleme süresi: 2 saat

balli-gullac

Gereken eşyalar:

  • Orta veya Küçük Boy Tencere
  • Borcam

Malzemeler:

  • 3 Yemek Kaşığı Bal
  • Güllaç Yaprağı (5 Adet)
  • Süt (1 Litre)
  • Ceviz
  • Kiraz veya yeşil fıstık

Yapılışı:

Öncelikle 5 su bardağı yani 1 Litre sütümüzü tencereye boşaltıyoruz.

Orta ateşte açtığımız ocağın üstünde sütümüz ılıyana kadar bekleyin, o sırada 3 yemek kaşığı ballı sütün içine katıp iyice karıştırın.

Borcamın ilk katına güllaç yapraklarını seriyoruz, kepçe yardımı ile sütle ıslatın ve ceviz serpin. Burada güllaç yapraklarının her yerine iyice sütün yayılmasına dikkat edin.

Bu adımları güllaç yaprakları bitene kadar tekrar edin.

En üst kata geldiğinizde kalan sütün tamamını borcama ilave edin.

Buzdolabında en az 2 saat dinlendikten sonra, bıçak yardımı ile dilimleyip üzerini kiraz, yeşil fıstık veya ceviz ile süsleyin. Afiyet olsun!

Bal Şerbeti Nasıl Yapılır?

Bal şerbeti nasıl yapılır?

Osmanlı mutfağına ait en sık tüketilen içeceklerden biriside bal şerbeti idi. Bal şerbeti ile vücudunuz gün boyunca dinç ve zinde kalır. Üstelik bağışıklık sisteminize de destek vererek güçlendirir. Sayısız faydası olan bu içeceğin kısaca faydalarından bahsedelim.

Bal Şerbetinin Faydaları Nelerdir?

  • Kabızlığa iyi gelir.
  • Öksürüğü giderir.
  • Balgam söktürücü etkisi de vardır.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Enerji verir ve dinç tutar.

Şerbetin Tarifi

Yapımı oldukça kolay olan bal şerbetinin tarifinden bahsedelim. Tarifte en önemli nokta balın kalitesidir. Bunun için bal ürünlerimize göz atabilirsiniz. Tarif için malzemeler şunlardır:

  • 1 Su Bardağı Sıcak Su
  • 2 Tatlı Kaşığı Organik Ham Bal
  • 1 Çay Kaşığı Limon Suyu

Şerbet Nasıl Yapılır?

1 adet su bardağında bulunan sıcak suya 2 adet tatlı kaşığı Organik Ham Balı ekliyoruz. Daha sonra karışıma 1 adet çay kaşığı sıkılmış taze limon suyunu ilave edip karıştırıyoruz. Böylece şerbetiniz hazır hale gelecektir. Tarife ek olarak isterseniz şerbetin içerisine tarçın kabuğu da ekleyebilirsiniz.

Kampanya & Haberler

Ürünlerimiz ve yapacağımız kampanyalarımız hakkında anında bilgi sahibi olmak için e-bültenimize abone olun.

Babadan oğula geçen bir mesleği büyük bir onurla devam ettirmekteyiz. 1930’larda Nevzat ERSAN ile başlayan balcılık mesleğini Nevzat ERSAN’ın bizlere aktardığı tecrübe, iş ahlakı ve dürüstlük ilkeleriyle, gelişen teknolojiyi de takip ederek sürdürmekteyiz.

Ürün Kategorilerimiz
İletişim

Hüsrev Paşa Mh. 1238 Sk. C Blok No:69 Merkez/Bitlis

iletisim@tullianabitlisbal.com.tr

Copyright © 2021 Tulliana. Tüm hakları Saklıdır. Tasarım BWT

X
Add to cart